top of page

Veilige regenjassen


Een jas die tegen water en wind kan is onmisbaar in herfstig België. En regenjas is een regenjas, of toch niet soms? In een ideale wereld zou je er vanuit moeten kunnen gaan dat kinderkleding veilig is en je je geen zorgen hoeft te maken over schadelijke stoffen. Jammer genoeg is dit niet het geval en regenkleding is een categorie waarbij je nog eens extra op moet letten omdat er veel schadelijke stoffen zoals PVC’s gebruikt worden om het materiaal waterdicht te krijgen. Wij hebben voor jullie het verhaal een beetje dieper uitgespit én zijn op zoek gegaan naar jassen en laarzen die wél veilig zijn.
















Wil je meer weten? Hier volgt dan een verslag van onze zoektocht. Want het is treurig gesteld met de veiligheid van outdoor- en regenkleding. Veel regenkleding die te koop is bevat milieubelastende chemicaliën en voor de gezondheid schadelijke stoffen zoals zware metalen (kwik, lood, chroom, cadmium) PerFluoroChemicaliën (PFCs), Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAKs) PVC en hormoonverstorende ftalaten. Onderzoek wijst uit dat deze schadelijke stoffen uit regenkleding kunnen lekken. Deze stoffen wil je natuurlijk niet op de huid van je kindje hebben. Ook via inademen en via contact van de mouwen en kraag met de mond zouden deze stoffen in het lichaam terecht kunnen komen. Deze chemicaliën zijn voor iedereen schadelijk, maar voor een nog ontwikkelend kinderlichaam geldt dit nog meer.


De meer traditionele regenkleding van oliewax of natuurrubber is weliswaar veilig, maar consumenten eisen tegenwoordig meer van buitenkleding dan alleen waterdichtheid. Outdoor- en regenkleding moet naast natuurlijk waterdicht ook nog eens ademend, winddicht, etc zijn. Om aan de hogen eisen van de gebruikers te voldoen worden er allerlei hoogtechnische materialen met fancy namen ontwikkeld die zoveel mogelijk van deze eigenschappen bezitten en waarvoor ook wat chemische toevoegingen noodzakelijk zijn.


Zowel de Duitse consumentenorganisatie Öko-Test als Greenpeace keken uitgebreid naar regen- en outdoorkleding. Öko-Test testte verschillende malen tussen 2001 en 2016 en concludeert dat het anno 2016 blijkbaar nog steeds erg lastig was om regenkleding te maken die vrij is van schadelijke stoffen maar die wel aan de hoge eisen van de eindgebruikers voldoet.


Duhuuuus:


PVC kun je sowieso het beste helemaal vermijden en let ook op bij water- en vuilafstotende outdoorkleding met veelal mooie technische namen. Deze bevatten vaak PFOA of andere PFC’s. Wij kwamen gelukkig Gosoaky voor de jassen tegen, een Nederlands merk dat je je kindje kunt laten dragen zonder je zorgen te maken over de stoffen die erin zitten. En nog eens supermooi ook!


GOSOAKY is an Amsterdam based brand, specialized in making OUTERPROOFSTM.

We love fashion but it makes us very sad that this industry is also one of the biggest sources of pollution. Let’s change the status quo! It’s our mission to make people happy with our garments and work towards a sustainable future. That’s why we recycle where possible and make high quality garments that can be passed on from sibling to sibling. It’s why no animal products or toxic chemicals are used in our materials and finishes. Every GOSOAKY is PFC + AZO-free, because these toxic chemicals, which are used in a lot of materials, could cause harm to our small ones as well as the environment. Instead we use BIONIC-FINISH® ECO on all our garments.

bottom of page